Technologies

Experts in the next generation and Mission Critical
Networking technologies

SDN FAQ's

1. Waarom zou ik gebruik maken van een SDN Architectuur?

Het meest voorkomende probleem dat SDN aanpakt is het virtualiseren van servers binnen grote datacenter omgevingen. SDN maakt geautomatiseerde provisioning binnen virtuele netwerken mogelijk en zorgt ervoor dat netwerkdiensten eenvoudiger en sneller uitgerold kunnen worden. Hierdoor kunnen virtuele machines sneller ondersteund worden vanuit ieder onderdeel binnen een netwerkomgeving. De transparantie qua visibiliteit binnen het network nemen hierdoor toe terwijl operationele kosten significant gereduceerd worden.

2. Heb ik gespecialiseerde switches nodig voor SDN?

Nee! Sommige netwerkleveranciers ontwikkelen SDN strategieen waarin OpenFlow controllers dienen te communiceren met OpenFlow vriendelijke switches. Echter zijn er tevens leveranciers die gebruik maken van virtuele switches in combinatie met netwerk overlays om SDN te implementeren. Zij zijn geenszins afhankelijk van SDN contollers.

3. Zijn SDN en Netwerk Functie Virtualisatie (NFV) hetzelfde?

Nee. NFV biedt IT managers de mogelijkheid om meerdere fysieke network met elkaar te consolideren, netwerken in meerdere segmenten te verdelen of software –only netwerken tussen virtuele machines te creeren. Het doel van virtualisatie is de verbetering van netwerk automation en management. Software Defined Networking heeft als doel om de control plane en de data plane binnen een netwerk van elkaar te scheiden om het netwerk in zijn geheel eenvoudiger beheersbaar te maken. SDN gebruikt voor het verbeteren van de beheersbaarheid een gecentraliseerde controller. 

In het kort, de concepten van SDN en NFV hebben overeenkomsten en er bestaat een mogelijkheid dat het een een substituut is voor het ander maar door de bank genomen zijn het andere benaderingen. 

4. Heb ik special controllers nodig voor SDN? 

Nee, er zijn veel benaderingen met betrekking tot SDN architectuur maar de ene richt zich op gecentraliseerde controllers, andere op software. Binnen de OpenFlow community is een gespecialiseerde controller nodig. Hieronder vallen aanbieders zoals Big Switch, IBM en NEC. Aan de andere kant ondersteunen de architecturen van Cisco en Juniper OpenFlow maar is er geen SDN Controller nodig. Beide leveranciers embedden SDN intelligentie in hun Ethernet switches en network management software.

5. Dien ik het OpenFlow protocol te gebruiken om SDN toe te passen? 

Het OpenFlow protocol is niet noodzakelijk voor de toepassing van SDN. SDN aanbieders zullen uiteindelijk vele verschillende methoden hanteren voor het mogelijk maken van SDN. Echter, de Open Network Foundation (ONF) heeft enorme progressie geboekt door de OpenFlow standard te gebruiken. De ONF raad het tevens aan om OpenFlow te gebruiken als fundament voor SDN implementaties. 

Staat uw vraag er niet tussen of wilt u vrijblijvend meer informatie? Neem dan contact op met Infradata op +32 2 801 08 30 of mail naar  info@infradata.be.